
Crohn hastalığını şiddetli olarak yaşadığım günlerde, şikayetlerimi azaltacak, bana daha iyi hissettirecek ve sosyal hayatımı nispeten de olsa düzene girdirecek çözümler arıyordum. Doğal gıdalar, diyetler, sağlıklı besinler gibi şeyleri deneyerek hastalığıma çare bulmaya çalışıyordum.
Bir gün internette crohn hastalığının tedavisi hakkında araştırma yaparken, ‘kefir’in crohn hastalığına iyi geldiğini, kefir kullanan bir crohn hastasının şikayetlerinden kurtularak nispeten daha iyi olduğuna dair yazısını okudum. Ardından ben de kefiri denemeye karar verdim. Zaten çok zor günler geçiriyordum ve daha kötüsü olamaz diye düşünüyordum. Gidip bir miktar kefir aldım ve denedim.
Sonuç mu?
Benim için çok iyi oldu, bana da çok iyi geldi ve bağırsaklarımı ciddi manada rahatlattı.
Kefir kullanmaya başladığım günden itibaren şikayetlerim nispeten azalmıştı. Bağırsaklarımın hızlı çalışması biraz olsun yavaşlamıştı ve tuvalete çıkma sayımda fark edilir derecede azalma olmuştu. Daha uzun süre tuvalete gitmeden durabilir hale gelmiştim.
Daha sonraki süreç benim için farklı oldu tabi. Crohn Hastalığı Hikayeme ve kullandığım tedavi yöntemlerine, yukarıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şuan ileostomili olduğum için crohn şikayetlerini yaşamıyorum. O yüzden kefir kullanmıyorum ama kullansam elbette faydalı olur.
Yazı Başlıkları
Kefiri Nasıl Kullandım?
Öncelikle kefiri nereden temin ettiğimi açıklamak istiyorum.
Kefiri pek çok büyük markette ya da süt ürünleri satan bazı iş yerlerinde, farklı miktarlarda, hazır olarak bulabilirsiniz. Dilerseniz kendiniz evde de yapabilirsiniz ki aşağıda “evde kefir nasıl yapılır” sorusun cevabını anlatacağım.
Ben BİM marketlerinden –reklam olsun diye demiyorum- 250 ml. olan kefirlerden alıyordum. Sade olanı da var ama ben içmesi kolay olsun diye meyveli olanları tercih ediyordum. Belki sade olanlar daha etkili ve katkısız olabilir ama meyveli olanlar da bende oldukça etkili oldu. Eğer sade olanları içmekte zorlanırsanız, meyve aromalı kefir çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Kefiri sabahları aç karnına, yaklaşık olarak 1 çay bardağı ölçüsünde içiyordum. Başka bir yiyecekle karışmadan, doğrudan bağırsaklarıma gitmesi daha iyi olur diye düşünüyordum. O yüzden sabah kahvaltıdan 10-15 dk kadar önce içmeye gayret ediyordum.
Eğer siz de crohn hastalığı için kefiri kullanmayı deneyecekseniz benim yaptığım gibi yapabilirsiniz. Hatta miktarı daha da artırabilirsiniz. Bir su bardağı ya da aldığınız 250 ml. kefirin tamamını içebilirsiniz. Ya da gün içerisinde birkaç kez de kullanabilirsiniz. Örneğin 250 ml. olan kefiri ikiye bölüp, birini sabah diğerini akşam alabilirsiniz.
Şimdi, crohn hastalığı için iyi geldiğine şahit olduğum kefiri daha yakından tanıyalım ve kefir nedir, faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını inceleyelim. Kefir aynı zamanda diğer faydaları ile tam bir probiyotik kaynağı ve pek çok hastalığın da tedavisine yardımcı olan doğal bir gıda.
Kefir Nedir?
Kefir; inek veya keçi sütünden, özel bir mayalama yöntemi ile mayalanarak elde edilen, görünüş itibariyle koyu bir ayranı andıran ve tadı itibariyle hafif ekşimsi bir tadı olan süt ürünüdür. İçerisinde bulunan probiyotikler ile sindirim sistemi ve bağırsaklar için oldukça faydalı bir içecektir. Ayrıca içerisinde B12, kalsiyum, magnezyum gibi vitaminler de bulunur.
Köken itibariyle Kuzey Kafkasya’ya ait olduğu, ilk olarak orada ortaya çıktığı bilinmektedir. Günümüzde gerek geleneksel yöntemlerle gerekse sanayi ürünü olarak üretilmekte, farklı markalar adı altında büyük marketlerde ve süt ürünleri satan iş yerlerinde satışı yapılmaktadır.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Doğal ve sağlıklı bir ürün olan kefir oldukça faydalıdır. Hem bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır ve bazı hastalıkların da iyileşmesinde yardımcı olur, hem de bazı rahatsızlıkları(kabızlık, ishal gibi) gidermede kullanılır.
Kefir:
– Bir Probiyotik kaynağı olduğu için sindirim sitemini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.
– Sindirim sistemi ile yakından ilgili olan mide ve bağırsaklar için çok faydalı bir içecektir.
-Crohn ve Ülseratif Kolit gibi İBH hastalıklarında oldukça etkili bir içecektir. (Crohn hastalığında bizzat şahit olduğum gibi oldukça faydalıdır.)
– Bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasında etkilidir. Böylece güçlü bağışıklık sistemi ile mikroplara ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır.
– Bağırsak florasını düzenlediği için hem ishalde hem de kabızlıkta etkilidir.
– Sinir sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
– Uykusuzluk ve strese karşı iyi gelir. Kişiyi rahatlatır ve sakinleştirir.
– Bir süt ürünü olması dolayısıyla içerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığının gelişimini olumlu yönde etkiler.
-Her yönden faydası sebebiyle çocuklar için faydalı ve sağlıklı bir süt ürünüdür. (Günümüzde üretilen meyveli kefirler sayesinde çocuklar için zevkle tercih edilebilir halde bulunmaktadır.)
– Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu etkisi vardır. Özellikle damar sertliğinin azaltılmasında faydalıdır.
– Sedef, egzama, cilt kızarıkları gibi bazı cilt hastalıklarının tedavisinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ayrıca cildi de besleyerek, canlılık verir.
– Kefir ile yapılan diyetle sağlıklı bir zayıflama gerçekleştirilebilir.
Kefirin Zararı var mı?
Kefir doğal bir ürün olduğu için, bilinen, doğrudan bir zararı ve yan etkisi yoktur. Fakat her şeyin fazla kullanımının zararlı olduğu gibi kefirin de fazla kullanılması bir takım zararlar verebilir. O yüzden günlük yeteri miktarda alınması gerekmektedir.
Ayrıca kefir, bir süt ürünü olduğu için, diğer süt ürünleri gibi bir süre sonra bozulması muhtemeldir. Bozulan süt ürünleri nasıl zararlıysa, bozulan kefir de zararlı olacaktır.
Her insanın bünyesi ve alerjen duyarlılığı aynı olmadığı için, kefire karşı bir duyarlılığı olan kişilerde kefir faydalı olmayacaktır. Hatta ishal gibi bir takım olumsuz etkiler gösterebilir. İlk kullanımla birlikte bu tür bir yan etki ya da rahatsızlık hissetmeniz durumunda kefir kullanmayı bırakmanız tavsiye edilir.
Yine hamile ve emziren kadınlarda kefir kullanımı faydalı görülürken, 1 yaşından küçük bebeklerin kullanmaları tavsiye edilmemektedir. 1 yaşından küçük çocuklar için kullanılmaması, kullanılacaksa da doktor kontrolünde ihtiyatlı olarak kullanılması önerilir.
Kefir Nasıl Yapılır?
Kefirin evde yapılışı oldukça kolaydır. Gerekli malzemeleri temin ederek, kendiniz evde kefir yapabilirsiniz. Böylece kullandığınız malzemelerin doğal ve sağlıklı olmasını sağlayarak, kendi istediğiniz gibi bir kefir yapabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Evde kefir yapmak için;
Gerekli Malzemeler:
– 1 lt. Süt (inek veya keçi sütü ya da günlük süt olabilir. İhtiyacınıza göre süt miktarı 1 litreden az ya da fazla olabilir.)
– Kefiri mayalamak için cam kap
– Kefir Mayası
– Plastik süzgeç (Kesinlikle metal olmamalıdır)
– Kabın ağzını kapatmak için; örtü, bez, kağıt havlu ya da streç film.
Kefir Yapılışı;
1- Öncelikle sütü ve sıcaklığını ayarlıyoruz. Eğer taze süt kullanacaksanız, keçi sütü ya da inek sütünü alın, kaynatın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar soğuması için bekleyin.
Hazır süt yani pastörize süt ile kefir mayalamak tavsiye edilmemektedir. Elbette, başka süt yoksa hazır süt ile de kefir mayalanabilir fakat olumlu etkileri daha az olacaktır. Onun yerine “günlük süt” kullanabilirsiniz. Günlük süt de az da olsa ısıl işlem gördüğü için, kefir mayalamada günlük sütü doğrudan kullanabilirsiniz. Yani yeniden kaynatıp soğumasını beklemeye gerek yoktur.
Önemli olan sütün sıcaklığının oda sıcaklığında yani 25 derece civarında olmasıdır.
2- Sıcaklığını ayarladığımız sütü, kefir mayalayacağımız kabın içerisine boşaltıyoruz. Bu sütün içine de kefir taneciklerini bırakıyoruz. Eğer 1 litre süt kullanacaksanız, kullanacağınız kefir mayasının büyüklüğü de ortalama olarak bir ceviz büyüklüğü kadar olmalıdır.
3- Kabımızın ağzını kapatıyoruz ve güneş görmeyen, karanlık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz. Ortalama mayalanma süresi 10-24 saat aralığındadır. İyi bir kefir için en az 24 saat beklemek gereklidir. Daha yoğun kıyamlı bir kefir için ise 48 saat beklemek gerekecektir.
4- Yeteri kadar bekleyen kefir hazır olmuş demektir. Son olarak plastik süzgeç yardımı ile kefir mayalarını(kefir tanelerini) süzüp ayırıyoruz. Burada kullanacağınız süzgecin plastik olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer metal bir süzgeç kullanırsanız, bir süre sonra kefir mayalarınız ölecektir.
Süzdüğünüz kefir içmeye hazırdır. Herhangi bir cam şişeye ya da kavanoza koyup, buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Eğer hemen içmek istiyorsanız da, yine buz dolabında 30-40 dakika dinlendirmeniz daha iyi olacaktır. Kefirin lezzeti iyice gelmiş olacaktır.
5- Kefir tanelerini, içi su dolu bir kaba koyup, buzdolabınızda uzun süre bekletebilirsiniz. Böylece kefir taneleri bozulmadan uzun süre kalacaktır ve kefir yapmak istediğiniz zaman çıkarıp rahatlıkla kullanabilirsiniz.
6- Afiyet, şifa olsun.