
Dijitalleşmenin giderek yaygınlaştığı bir dünyaya evrildik. Şirketler daha geniş yayılım gösterecekleri dijital ortamda yarışıyorlar. Artık ürünler geniş ve sınırı olmayan bir pazarda görücüye çıkıyor. Geleneksel pazarlama araçları yavaş yavaş rafa kaldırılıyor. Yerini dijital mecralara uyarlanmış reklam faaliyetlerine bırakıyor. Hatta öyle ki günümüzde web sitesi veya sosyal medya hesabı olmayan şirket neredeyse yok. Değişen pazarlama anlayışına adapte olamayan şirketler bu yarışta pasif kalıyor.
Dijital pazarlama; ürün ve hizmet tanıtımının internet ve sosyal medya aracılığı ile tüketicilere sunulmasıdır. Özellikle pandeminin de getirmiş olduğu dijital alışkanlıklarımız artık zorunluluk haline bürünmüştür. Günümüzde ürün ve hizmetler dijital ortamda tanıtılıp pazarlanır hale geldi. Dijital pazarlama faaliyetleri hem şirketler hem de müşteriler açısından büyük nimet. Dolayısıyla zaman ve mekan kısıtı olmaksızın ürün ve hizmetlerin reklam faaliyetleri yürütülmektedir.
Yazı Başlıkları
Neden Dijital Pazarlama?
- Reklam maliyetleri geleneksel pazarlamaya göre daha düşüktür.
- Pazarlama faaliyetlerinin sunumu daha kısa sürede ve daha etkili gerçekleşmektedir.
- Dünyanın her yerinde ulaşmak istediğimiz ürünü dijital ortamda inceleyebiliriz.
- Pazarlama faaliyetleri dijital mecralarda daha fazla kişiye ulaşır.
- Dijital ortamda pazarlanan ürün ve hizmetin hedef kitlesinin belirlenmesi daha kolaydır.
- Mekan ve zaman kısıtı yoktur. Müşteriler dilediği anda ürünün tanıtımına ulaşıp satın alabilir.
- Rakip firmalar ile kıyas kolaydır.
Dijital Pazarlama Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?
Başarılı dijital pazarlama faaliyeti, etkin bir dijital pazarlama yönetimi ile gerçekleşmektedir. İçeriklerin oluşumu, ürün ve hizmetin hangi platformda sunulacağı, görseller, müşteri ilişkileri, bütçe hesaplaması, sosyal trafik… Bunların her biri dijital pazarlamanın çerçevesinde gelişmektedir. Her ne kadar pazarlama faaliyetleri soyut bir ortamda yürütülse de bununla alakalı ön çalışma ve istikrarlı bir takip gereklidir. Dijital pazarlama dünyasında değişim hızlı ilerlemekte. Dolayısıyla değişim yönetimi de dijital dalgalara yenilmeyen pazarlama faaliyetleri oluşturmaktadır.
Dijital pazarlama oyun hamuru gibidir. Başarılı şekil aldığında ürün ve hizmet sunucusuna harikalar yaratır. Rakiplerine göre hizmet vermeyen bir şirket dijital pazarlamadaki değişime adapte olup içerikleri görsel ve etkili yönetirse rakiplerinin önüne bile geçebilir. Bu, tüm dünyada böyledir. Pazarladığın kadarsın. Gerçeği yansıtmasa bile biz tüketiciler bize sunulan reklamların arkasına koşmayı severiz. Görseli başarılı ürünler her zaman zihnimizde diğerlerine göre daha fazla yer kaplar. Bazen abartılmış hatta buna inanılmış bir pazarlama sunumu müşteriyi kendine çeker. Müşteride merak uyandırır. Madem bu kadar iyi ve başarılı, bir deneyelim algısının içinde bulur kendini. Çoğumuz zaten birçok ürünü ve hizmeti böyle almıyor muyuz? Dijital platformlarda izlediğimiz her içerikte reklamlara, bannerlara maruz kalıyoruz. Bu da bilincimizde istemsiz manipüle etkisi bırakmaktadır. Üst üste gördüğümüz logolar, duyduğumuz reklamlar algımıza yerleşip bizde satın alma davranışına dönüşüyor.
Dijital Pazarlama Süreci
Dijital pazarlama süreci, sokakta yürürken veya markette iken logo keşfinden başlamaktadır. Potansiyel müşterinin ilgisini çekip web sitesini araştırmasını sağlayan bir şirket merak uyandırıp başarılı bir pazarlama stratejisini başlatmış oluyor. Bir sırt çantasını beğenen müşteri logosunu hafızasında tutuyor ve görseli tarayıp, şirketin web sitesine ulaşıyor. Ardından satın alma işlemini de web sitesi üzerinden gerçekleştiriyor. Dijital pazarlama çok yönlü büyüme ve gelişme fırsatı sağlamaktadır. Dolayısıyla yeni nesil şirketler neredeyse pazarlama faaliyetlerinin tamamını bu yolla gerçekleştirmektedir.
Dijital Pazarlama’nın Markaya ve Şirkete Olan Etkileri
- Dijital temeli ve uzantısı olmayan bir markanın günümüzde ayakta kalması çok zor. Ayrıca rekabet gücü de çok zayıf olur. Tüketiciler, sosyal medya hesapları ve web sitelerini inceleyerek bir kanıda bulunmaktadır. Neden sizi seçmeliyim? Diğerlerinden farkın nedir? gibi sorulara yanıt arar müşteriler. Sosyal medyayı gereksiz gören şirketler, hem tüketici bakış açısından hem de satış hacmi açısından geriden gelmektedir.
- Doğru ve etkili bir sosyal mecra tercihi de marka yönetimi açısından mühimdir. Hem güncel olmalı hem de daha geniş bir kitleye hitap etmelidir. Dünya genelinde ülkemiz sosyal medyada vakit geçirme süresinde ilk 10’da yer almaktadır. Dolayısıyla markalar açısından çok önemli bir kanal. Rakiplerinden sıyrılmak isteyen birçok marka üretim aşamalarını video halinde sunmalıdır. Çünkü müşteriler fark yaratan şirketleri tercih etmektedir. Örneğin paketleme detayları önemsiz gibi görünüyor olabilir. Fakat ürünün paketlemesini beğenen bir kullanıcı markanın gönüllü ağızdan ağıza pazarlama elemanı olacaktır.
- Geleneksel pazarlamaya kıyasla daha az maliyetli gibi görünen dijital pazarlama günümüzde daha komplike. Çünkü çok fazla kanal mevcut. İyi araştırılmadan girişilen e-ticaret faaliyetlerinde zaman ve ürün maliyeti yüksek çıkmaktadır. Etkin içerik üretimi faaliyetleri bunun önüne geçmektedir. Ziyaretçileri takip etmek, potansiyel müşteri yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir. Sosyal medyada verilen reklam takibi, pazarlama faaliyetleri ile bütünleşik bir halde yönetilmelidir. Markanın popülaritesi, satış oranları, tercih edilirliği, arama sonuçlarında ön sıralarda olması, müşteri memnuniyeti ve yol haritası başarıları dijital pazarlama çevresinde daha etkili yürütülmektedir.
Etkili Bir Dijital Pazarlama İçin Neler Gereklidir?
- E posta kampanyaları düzenli yürütülmeli ve müşteriler ile sürekli kontak halinde olunmalıdır.
- Reklam içerikleri markaya ve şirkete uyumlu olmalıdır.
- Arama motoru optimizasyonu iyileştirilmelidir.
- E- sunumlar müşteriler açısından daha açıklayıcı olmaktadır.
- Hedef kitleye uygun sosyal medya seçilmelidir ve pazarlama faaliyetlerinin bir kısmı sosyal medya kanalları üzerinden yapılmalıdır.
- Pazarlama faaliyetleri hedef kitleye göre düzenli olarak güncellenmelidir.
Dijital Pazarlama Sunumu Nasıl Yapılmalıdır?
- Dijital pazarlama sunumunda hedef kitlenin değişen davranış ve isteklerine göre şekil alan bir sistem mevcuttur. Çünkü dijitaldeki değişim hızlı tüketilir ve yenisi beklenir. Müşteriler aynılıktan hoşlanmaz ve rutin içeriklerden sıkılır. Şirketler, güncel pazarlama anlayışını yakalamalıdır. Hem müşteri beklentilerine cevap verilmeli hem de markanın farkı ortaya konmalıdır.
- Öz değerinin farkında olan şirketler dijital pazarlamaya yaptığı yatırımda, müşteriye de bunu hissettirmektedir. Şirket yöneticileri de birer potansiyel müşteridir. Dolayısıyla onlar da bir ürün veya hizmet almak istediklerinde web sitesi veya sosyal medya hesabı tararlar. Günümüzde bunlar bir imaj çizmektedir. Müşteriler ve rakipler için kriter haline bürünmüştür. Web sitesinde açıklayıcı bilgiler olan, görsel içeriklerle desteklenmiş ve dijital misyonunu ortaya koyan şirketler diğerlerine göre daha fazla rağbet görmektedir.
- Dijital pazarlama sunumu, pazarlamanın tüm faaliyetlerini dijital çerçevede birleştirir. Nitelikli ve amacına uygun bir web sitesi, düzenli ve ilgi çekici reklamlar, ürün ve hizmete ilişkin açıklayıcı videolar birer etikettir. Günümüzde etkili bir dijital pazarlama sunumu ile müşterilere ve rakiplere karşı daha kolay olumlu imaj çizilmektedir. Böyle bir nimeti pazara yeni girmiş şirketler değerlendirmelidir. Çünkü artık dijitalden bağımsız başarılı bir pazarlama faaliyeti mümkün değildir.
Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir?
- SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu)
- İçerik Pazarlama
- E-posta Pazarlama
- Sosyal Medya Pazarlama
- Affilate Pazarlama
- Influencer Pazarlama
- Remarketing (Yeniden Pazarlama)
- SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)
SEO
SEO, arama motorlarında çeşitli stratejiler geliştirilerek hedeflenen anahtar kelimelerde organik trafikler elde ederek üst sıralara yükselme işlemine denir. SEO, dijital pazarlama ile ilgilenenlerin vazgeçemeyeceği yegane dijital pazarlama çeşitlerinden biridir.
İçerik Pazarlama
İçerik pazarlama, dijital pazarlamada sürdürülebilirlik ve yeni müşterilere ulaşabilmek için en önemli dijital pazarlama çeşitlerinden biridir.
İçerik pazarlama yapan firmalar yapmayanlardan 7 kat fazla trafik, 6 kat ise daha fazla satış elde edebiliyor. Sizde hemen içerik pazarlama stratejinizi oluştururarak dijital dünyada yerinizi alın.
İçerik Pazarlama Çeşitleri
- Video
- Blog İçerikleri
- İnfografikler
- Vaka Analizleri
- Podcastler
- Araştırma Verileri
E-posta Pazarlaması
E-posta pazarlaması, hali hazırda trafik veya müşterisi olan firmaların uygulayabilip şirketlerini geliştirebilecekleri bir dijital pazarlama çeşididir. E-posta pazarlaması ile sizlerde mal ve hizmetlerinizi kendi müşterilerinize özel bir şekilde sunabilirsiniz. E-posta pazarlamasının dönüşümü firmaya ya da kişiye özel olacağı için dönüşüm oranı daha yüksektir.
Sosyal Medya Pazarlama
İlk sanayi devrimi zamanlarından itibaren insanoğlu sürekli doğru çalışma rutin & sistemini aramıştır. Hawtorne araştırmalarının sonucunda ise varılan kanı ise ;
İnsan sosyal bir varlıktır.
Bundan dolayı sosyal medya pazarlamada dijital pazarlama kanalları ve çeşitleri arasında önemli bir yer teşkil eder. Kullanıcıların istek ve arzuları sizin ürünleriniz ile birleşir ve bir etkileşim yakalarsanız, firmanızın marka bilinirliği daha da artacağından gelirinizde artacaktır. Sosyal medya pazarlama ile elde edilen veri ve kullanıcı portfoyü ile sitenize gelen trafiği ölçümleyebilir ve onlara özel bir çalışma yaparak hem SEO hem de e posta pazarlamasına da ekstra fayda sağlayabilirsiniz.
Affilate Pazarlama
Affilate pazarlama, bir mal veya hizmetin satışındaki verilen desteğin komisyon olarak ödenmesi haline denir. Firma burada bir kişi veya bir tüzel kişilik ile anlaşır ve her sattırdığı üründen pay alır. Günümüzde bir çok kişi ve kurum affilate pazarlama ile gelir elde etmektedir.
Influencer Pazarlama
Influencer pazarlama, elindeki takipçi veya abonelere bir ürün hakkında tanıtım yapan kişi veya kurumlara ınfluencer pazarlama günümüzde çokça tercih edilmiştir.
Remarketing (Yeniden Pazarlama)
Yeniden pazarlama, geçmişte hedeflenmiş bir kullanıcının tekrar tekrar hedeflenerek gelir ve marka bağımlılığın artırmak için yapılan dijital pazarlama çeşidine denir. E-posta pazarlama, google ads gibi bir çok alanda da bu veriler analiz edilmektedir. Remarketing, google ads gibi diğer reklam platformlarından daha uyguna kullanıcı veya müşteri getirebilme çalışmasına denir.
SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)
SEM, SEO’nun ücretli haline denir. SEM ile SEO’nun en büyük farkı, SEM’de ücretin kesilmesi durumunda trafiğinde kesileceğidir. Onun için kullanıcılar mutlaka SEO’nun önemi ve gücünü kavramalılar.